Кърджалийски манастир Свети Йоан Предтеча

Кърджалийски манастир Свети Йоан Предтеча

by admin

На територията на нашата страна може да се посетят множество манастири. В последните години религиозния туризъм у нас се засилва и много туристи често включват в обиколките си посещение на такива свети места.
Планирайте следващата си почивка в района на Източните Родопи и Кърджалийския район, тук определено има както да се посети и разгледа, а за настаняване можем да ви препоръчаме хотелски комплекс с басейн, който се намира на живописното село Главатарци и ще покрие вашите изисквания и очаквания за хотел с басейн в Кърджали – http://glavatarski-han.com/
Вдъхновени от величието на манастирите и от факта, че въпреки изпитанията на времето, смяната на властта, управлението и атаките по време на турското робство те са успели да запазят вярата, българския дух, култура и традиции, винаги намираме време да посетим някой от тях. Почти всеки един манастир може да се похвали с живописна природа в околността и свеж въздух
Един от тези изключително красиви и живописни манастири, при посещението на който ще се заредите със спокойствие, уединение и смирение е Кърджалийския манастир Свети Йоан Предтеча.
Той се намира в град Кърджали, на десния бряг на реката, която пресича града – Арда. От светото място се разкриват гледки, които спират дъха, може да видите цялата равнина „като на длан“, както и Средновековната крепост в село Вишеград и още 3 крепости в съседните села.
Строежа на Манастира започва през 6 – 7 век, като между 11 – 14 век вече е укрепен манастирски ансамбъл. За Източните Родопи това е едно от най – посещаваните и значими места, за всички почитащи християнството.
При разкопки, извършени на място от екип специалисти археолози и историци е установено, че освен голямата по размери черква тук е имало крепостна стена, с прилежащи към нея кули – наблюдателници, служили и за отбрана. Също така са намерени останки от множество по – стари параклиси, църквички и обществени сгради.
Манастира е бил обект на исторически и археологически проучвания няколко десетилетия, след което е укрепен и започва да функционира отново през 2000 година. До края на август 2011 година в манастира се извършват празнични литургии само на великите християнски празници, които са посветени на светеца. След това се отрежда свещеник и с голямата помощ на жителите на населеното място, няколко месеца по – късно мястото е възстановено и приведено в ред, в който могат да се извършват всякакви богослужения.

You may also like

error: Content is protected !!