село Чифлик

Село Чифлик

by admin

Село Чифлик се намира в хълмовете на централната част на Северна Стара планина. То отстои от град Троян на 16 километра. Сред богатата история на България се включва и историята на село Чифлик. Селцето е на около два века, но това време е достатъчно за да се насити от събития по времето на борбата за освобождение. Първите заселници на Чифлик са българите от Дунавската равнина и Тракия, търсещи избавление. Те видели укритие в гъстите троянски гори и труднопроходимите места покрай река Бели Осъм и започнали да строят къщи и да отглеждат животни и земеделски култури. Основният поминък бил отглеждането на свине, говеда, кози, овце, коне и биволи, а земеделието се състояло в отглеждане на житни култури и царевица. Мъжете развивали и различни занаяти като абаджийство, горянство, ковачество и др. Продуктите от традиционните троянски занаяти се търсели в цяла България и дори извън страната. Осъществявали се пътувания и търговия на китеници, керамични и дървени изделия, халища.
В днешно време село Чифлик процъфтява като планински курорт, посещаван през всички сезони и развиващ селския туризъм в България. През 1972 г. е открито находище на минерална вода на дълбочина 1000 и 1350 метра с температура 52 ºC. Това позволява лечението на различни заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, урологични и неврологични болести и др. Минералната вода пълни басейн с олимпийски размери, както и по-малки басейни в многобройните почивни станции в областта. Работното време на басейна е от май до края на септември, като в близост до него се срещат заведения и магазин. В Чифлик има модерен туристически комплекс, но ако желаете да се докоснете до селския туризъм можете да си наемете частна квартира или къща за гости, които са по-близо до природата и зеленината.
По-високите части на района на село Чифлик участват в териториите на резерват „Централен балкан”, където има уникални защитени растителни видове.

You may also like

error: Content is protected !!