Търговски център София

Централен универсален магазин – град София

by admin

Централният Универсален Магазин е по известен като ЦУМ и е разположен в центъра на София. До него се намира Президентството на Република България и Министерския съвет. ЦУМ е на един от най-старите булеварди- „Княз Александър Дондуков“. Проектът за сградата е на архитект Коста Николов и е част така нареченото Ларго. Архитект Николов посвещава своето велико дело на сина си, който е убит от Гестапо. През 2001 година сградата е реставрирана и по време на укрепващите дейности строителите намират малка метална кутия в една от основите на сграда. В нея има човешки пръст и кичури коса. По този начин Николов почитта паметта на сина си и строителите оставят кутията и строят около нея в знак на уважение.

Когато ЦУМ е построен, бързо се превръща в символ на стабилността и развитието на България.Той е гордост за столицата и е задължителна дестинация на хората, които идват в София. В магазина можело да се намери всичко- от коли до луксозни стоки, които в този момент са били трудно достъпни. През 1956 година на витрината е поставено Рено Делфин, което е било най-модерната кола за тази година. ЦУМ може да се нарече предшественика на днешните МОЛ-ве.

За реставрирането на сградата е събран специален екип от чуждестранни експерти, които имат голям опит и през 2001 година ЦУМ получава сегашния си вид. Архитектите, които пристигат специално от Лондон, проектират два атриума, които осигуряват естествена светлина в голямата сграда. Вътрешното пространство има съвсем нов облик, който следва последните тенденции в архитектурата. Така вътрешната площ, която е над 15 000 кв. метра е оползотворена максимално.

На разположение на посетителите са цели 6 етажа с магазини и салони.

От 2001 година до днес ЦУМ привлича клиенти със своята нова визия и модерни магазини. В него може да се намери всичко- козметика, бельо, обувки и други продукти на световноизвестни марки. Докато хората обикалят магазините, могат да се насладят на приятна музика, която е в унисон с заобикалящата ги обстановка. В ЦУМ се намират представителствата и офисите на световни компании, което го превръща в една от най-известните офис сгради не само у нас, но и в цяла Европа. В близост се намират и много от големите хотели в София, в които отсядат известни личности.

You may also like

error: Content is protected !!