Ето как и кога Слънчев бряг става курорт

by Wilma Austin

Годината е 1957 г. Започва проектирането на Слънчев бряг. Никой тогава не си е представял, че курортът ще се превърне в това, което е сега – място за забавления, ежегодно привличащо хиляди туристи. Курортът тупти със собствен ритъм, а забавления изскачат от всеки ъгъл. Днес всеки хотел в Слънчев бряг се стреми да превърне престоя на гостите си в едно весело приключение, което ще помнят дълго.

През 1958 г. е издадено Постановление на Министерския съвет на Народна Република България, с което се дава начало и на строежа в курорта. Изграждането започва на север от провлака в Несебър. Местните наричали местността малката несебърска пустиня. Разбира се, не без основание. Там имало невероятни пясъци и два кладенеца.

Още същата година – през 1958 г., се появява първото заведение. Това било столова, а самото място носило звучното името “Оазис”. Първият ресторант се появава на следващата година. Открит е на 1 юни 1959 г. и носи името на римския бог на морето – Нептун.

Хотел “Калина” е първият хотел, отворил врати в курорта. Това се случва на 8 юни 1959 г., няколко минути след като строителите приключили работа по обекта. Туристическият сезон стартира, без да се постави официално откриване. Било е предвидено тържество, но то не се е състояло. Причината е, че чуждестранните гости били откарани направо пред хотела и понеже били нетърпеливи да се насладят на почивката си, сложили банските и се затичали с бодра крачка към морето.

През 1959 г. в курорта отварят още 30 хотела, 4 хижи и 5 ресторанта, а през 1970 г. отваря врати хотел “Кубан”. За времето си това бил луксозен хотел с уникален нощен бар, който предлагал на гостите си невероятно шоу.

Паралелно със строежа на курортния комплекс, започва изграждането и на лесопарка. При залесяването му са засадени внушителен брой дървета, храсти и цветя. 300 000 достига броят на иглолистните и широколистните дървета, 70 000 – на засадените храсти и 100 000 – на розите, с които е облагороден комплексът.

Друго интересно за курорта е, че това всъщност е първият роден курорт, удостоен с екологичната награда “Син флаг”. Тази награда се връчва на плажове и пристанища, полагащи специални грижи за опазването на околната среда. За да получи даден плаж тази награда, трябва да изпълнява 32 критерия, свързани с качеството на морската вода, безопасността и удобствата на плажовете и др. От първата си награда през 1995 г. плажът в курорта всяка година се класира за престижното отличие.

Слънчев бряг не спира да се разраства и да радва гостите си с атракциони, заведения, нощни клубове, барове и разбира се, нови места за настаняване. Понастоящем на територията на курорта местата за настаняване са почти 150. През 2005 г. курортът е обявен за такъв с национално значение.

Днес Слънчев бряг се радва на голям интерес. Ежегодно е посещаван от много български и чуждестранни туристи. Забавления и възможности за спорт тук се съчетават по неповторим начин. Парковата среда в курорта дава отлични възможности за развлечения. Гостите тук могат да карат сърф, водни ски, яхта през деня, а вечер да разпуснат с питие в нощен клуб, бар или дискотека.

You may also like

error: Content is protected !!