sofia

Познавате ли София?

by Wilma Austin

Уверени сме, че знаете – София е столицата на България. Знаете ли обаче кога градът е обявен за столица, кои имена е носил през годините и какъв е девизът му? Днес ще направим кратка разходка из историята на най-големия град у нас. Разбира се, най-добрият начин да опознаете столицата е, като я посетите. А ако се чудите къде да отседнете – вижте тук нашето предложение за хотел до центъра.

От Сердонополис, през Сердика, Триадица и Средец, до София
Родната столица има хилядолетна и богата история. Ако трябва да сме до край точни, тя започва около VII-VI век с възникването на селището Сердонополис. Това е и първото име, дадено на днешна София.

По-късно, когато градът попада в границите на Римската империя, е кръстен Улпия Сердика. Римското наименование на града се свързва с император Марк Улпий Траян – той завладява селището на племето серди.

Името Триадица пък е дадено от император Юстиниан Велики през Средновековието. Някои смятат, че наименованието Триадица всъщност идва от Агиа Триада (Света Троица). Макар тук да има спорове какъв е точно произходът на името, историците са единодушни, че името Средец градът получава по време на управлението на хан Омуртаг.

Името, с което познаваме столицата днес – София, за първи път се споменава в документ през 1376 г. Документът е на гр. Дубровник (дн. в Хърватия), а в български документ градът е споменат като София 6 години по-късно – през 1382 г.

София е обявена за столица на страната през 1879 г.
На 3 април 1879 г. се провежда Първото учредително Народно събрание в Търново. Депутатите с единодушие приемат предложението на проф. Марин Дринов столицата на Княжество България да бъде София. Тогава в града са живеели малко над 11 хиляди души и е имало 2 училища.

Днес София е най-големият град в страната, като тук живеят над един милион души. По официални данни на НСИ към 2022 г. постоянният адрес на над 1 300 000 души се намира в София.

“Расте, но не старее”
Ето и девизът на столицата. Вярваме, че ще се съгласите с нас – отлично я описва.

Непрекъснато се появяват нови сгради – жилищни, офисни, хотелски. Градът предлага и все повече възможности за развлечения на младите. Дискотеки, барове, ресторанти – столицата е пълна с места, където може да изпиете по чашка в добра компания.

Реставрират се исторически ценности, възраждат се паметници на културата. Всичко това прави столицата неповторим европейски град, в който заедно съжителстват история и съвремие.

Няма как да обхванем само в една статия древната и богата на история на столицата. Резервирайте хотел до центъра в София и се разходете по Витошка, посетете популярните забележителности и вечер се отпуснете с питие в някое от многобройните заведения. София е една магия, която си струва да бъде видяна и изживяна.

You may also like

error: Content is protected !!